Indicaties

Op de praktijk in Aartselaar kunt u terecht voor de behandeling van acute en chronische pijn, allerhande sportletsels, gewrichtsklachten, ontstekingen en allergieën. De behandelingen bestaan bijna steeds uit injecties. Meestal zijn de injecties zeer oppervlakkig. Maar de gebruikte injecties bevatten nooit cortisone. De producten die gebruikt worden zijn minder sterk dan cortisone met het voordeel dat ze niet dezelfde neveneffecten vertonen, maar als nadeel dat er meerdere sessies zullen nodig zijn. Mesotherapie voor esthetische doeleinden wordt niet toegepast. Botox injecties tegen rimpels ook niet. U kan wel terecht voor acute rugpijn of recente sportletsels, zoals een nek die vast zit, een lumbago, spierscheur of verzwikking van de enkel. Sommige patiënten komen voor bv migraine, whiplash, chronische blaasontstekingen, artrose, spanningshoofdpijn, chronische rugpijn, recidiverende ontstekingen van de bovenste luchtwegen of bepaalde huidaandoeningen. Met de nieuwste injectietechniek wordt ook regionale neuralgie behandeld. De dokter heeft hierover gepubliceerd op PubMed.

Als er na bv 5 sessies geen beterschap is, worden de behandelingen gestaakt. Indien u twijfelt of u in aanmerking komt voor een behandeling, of nog specifieke vragen heeft over de therapie, dan kan u een email te sturen naar eb.tohcssreknaj@ofni Het is duidelijk dat deze injecties niet gebruikt worden bij kanker, hartinfarct of epilepsie.

Dr Kersschot is opgeleid in huisartsgeneeskunde (universiteit Antwerpen), neuraaltherapie (dr Dosch, Duitsland), mesotherapie (dr Ballestros, Spanje), en prolotherapie (prof Patterson, Wisconsin, VS) en PIT (Dr Cavallino). In zijn praktijk is hij zich meer en meer gaan toeleggen op injectietechnieken voor de behandeling van het bewegingsapparaat. Hij gaf zelf ook lezingen, cursussen en workshops aan collega's wereldwijd over injectietechnieken zonder cortisone. Hij sprak voor huisartsen, sportartsen en orthopedisten in VS, Canada, VK, Mexico, Brazilië, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, Azerbedjan, Rusland, Oekraïne, Spanje, Duitsland, Italië. De meest toegepaste behandelingen in de praktijk in Aartselaar zijn biopunctuur en glucopunctuur. 


Bij biopunctuur (BP) worden injecties gegeven met Traumeel (en gelijkaardige producten uit Duitsland) die een lage dosis plantextracten bevatten. Deze ampullen worden wereldwijd al meer dan 50 jaar gebruikt. Ze worden zelfs in grote ziekenhuizen in België gebruikt ( bv UZA in Antwerpen). Recente genoom studies (2021) hebben aangetoond dat Traumeel vooral in de tweede fase van de ontsteking een belangrijk modulerend effect uitoefent. Dit is belangrijk voor herstel op lange termijn.  Traumeel en Zeel injecties zijn ook onderzocht in een dubbel blind studie voor de knie (MOZArT Study 2017). Deze producten zijn natuurlijk niet sterk genoeg om pijn of sterke ontstekingen snel te onderdrukken (zoals bij cortisone), maar worden wél ingezet om het lichaam te reguleren (bij te sturen). Deze producten zijn in het buitenland heel gewild bij atleten met acute sportletsels omdat ze snel werken én veilig zijn. Wanneer het over chronische aandoeningen gaat die laag per laag zijn ontstaan, is natuurlijk meer tijd nodig dan bij ontstekingsremmers of cortisone. Dan moet de patiënt soms 5 of 10 sessies volgen. Bij recente letsels - bv bij sportletsels - kan BP echter wél snel werken. 

----------


De nieuwste trend in pijntherapie is glucopunctuur (GP). Bij GP worden lage dosissen suikerwater (5%) ingespoten, meestal onderhuids, in spieren en gewrichtsbanden. De dosis glucose per sessie is zo laag dat het zelfs bij diabetici kan gebruikt worden. Eén injectie 5 mL komt immers overeen met het eten van 1 rozijn of 2 frambozen. Maar de kleine hoeveelheden glucose zijn wel belangrijk om cellen in nood te "voeden" (via ATP en de Krebs cyclus in de mitochondriën), en dit werkt vooral goed bij zenuwcellen en zenuwuiteinden. GP wordt bv gebruikt voor aangezichtspijn, postherpetische neuralgie, en allerhande chronische pijnen. Het wordt ook gebruikt bij de ziekte van Dupuytren (enkel in fase 1). GP werkt natuurlijk ook niet bij iedereen, maar dat is met chirurgie en cortisone ook het geval. Ook mensen die na bv een rugoperatie of nekoperatie blijven klagen van vervelende pijnen, kunnen soms nog goed geholpen worden. Verder wordt het ook meer en meer toegepast bij spierpijn en artrose.


Sommige patiënten die zeer bewust omgaan met gezonde levensstijl en voeding proberen suikers in de voeding zo veel mogelijk te vermijden. Ik denk dat dit een zeer goede strategie is om een optimale gezondheid te handhaven. Ik doe het ook. Maar waarom dan suikers inspuiten? Dat is dan toch iets totaal verkeerd? Gelukkig is het een ander verhaal. Ik spuit mezelf ook in met glucose 5%. En ik kan deze patiënten op het hart drukken dat glucopunctuur geen probleem is voor hun gezondheid. Het mag zelfs gegeven worden bij patiënten met een ernstige diabetes. Waarom? Er zijn twee hoofdredenen:

1/ Dosis

De dosis suikerwater die toegediend wordt komt ongeveer overeen met twee aardbeien per spuit. En die sessie krijg je dan 1 keer per week bv (niet drie keer per dag als je graag fruit eet of snoept). Dus de dosis is super laag. Glucose 5% is immers 95% water! In de kliniek krijg je soms na een operatie ook suikerwater in een infuus (IV via de arm), maar dan spreken we over een liter suikerwater per dag, niet 10 mL (dus 1000 keer meer dan bij een glucopunctuur sessie).

2/ Toedieningswijze

De glucose wordt hier in de praktijk niet intraveneus ingespoten, zoals veel wordt toegepast in hospitalen, maar wordt enkel tussen de cellen gespoten, meestal van de spieren en pezen. Het wordt ook verdeeld over 5 à 20 plaatsen. De glucose komt echter amper in de bloedbaan terecht! Waarom? Wel, de cellen hebben de glucose nodig voor energie opbouw. De bedoeling is immers dat de glucose moleculen in de cel getransporteerd worden, daar worden de suikers vervoerd naar de mitochondriën (fabriekjes IN de cel) en die maken er ATP van. ATP is de energie bron van elke cel. Met andere woorden, de accu’s van de cellen van bv spieren, pezen en fascia worden terug opgeladen, waardoor ze beter functioneren.  Zoals een elektrische auto die je oplaadt. Allen wordt het niet op 1 plaats opgeladen maar op tientallen plaatsen. Wat gebeurt er als een cel terug opgeladen is? Een spiercel wordt er soepeler van, een peescel sterker, een zenuwcel geeft minder pijnsignalen (bij neuropathie). De effecten zijn soms onmiddellijk voelbaar, zeker bij recente sportletsels.

Verschillende sessies

Meestal komen de patiënten voor een glucopunctuur behandeling voor chronische klachten, en dan zijn meerdere wekelijkse sessies nodig. We spuiten immers geen cortisone in dat de klachten verdoezelt. We vragen aan het lichaam om het zelf te herstellen of op te lossen. Daarom dat het ook wat langer duurt bij chronische klachten. Soms is het even slechter omdat het lichaam de werken opstart. Dit kan je vergelijken met werken aan de Ring en tijdens de werken is er nog meer file. De dokter weet dat dit een goed teken is want de weefsels zijn bezig zich te herstellen. Soms verschuift de pijn, dat heeft met de fascia te maken. Dat is ook een goed teken. Maar daarna verloopt alles terug vlotter. Soms hebben we tegenslag en raken we een klein zenuwbaantje of vloedvat. Dan heb je daar even pijn en / of een blauwe plek. Daar kan je dan Arnica zalf opsmeren.


_______



Er zijn in 2021 en 2022 veel artikels over glucose 5% (of dextrose 5%) verschenen. Dr Kersschot heeft meer dan 20 artikels over GP gepubliceerd, waarvan twee op PubMed (dupuytren, postherpetische neuralgie). In 2023 ook een artikel met de bekende prof Lam uit Hong Kong. Hij heeft ook al online GP cursus gegeven in bv Rusland en Indonesië. De therapie vindt nu ook bijval in Azië, Midden-Oosten en de VS. Sommige specialisten in hypermoderne ziekenhuizen in Azië gebruiken nu zelfs glucose 5% epiduraal als pijntherapie (VS, India), of bij carpal tunnel syndroom (VS, Hong Kong, Taipei). in BElgië zijn er nog geen sartsen die dit toepassen in een kliniek. In de praktijk in Aartselaar worden echter geen epidurale injecties gegeven, enkel de oppervlakkige technieken. GP is in België (nog) niet zo bekend, het is nog een jonge therapie. In mei 2023 verscheen een boek van dr Kersschot over GP voor huisartsen en sportartsen. De bedoeling is om deze techniek ook aan te bieden aan artsen die in afgelegen streken in derde wereld landen hun medische praktijk uitoefenen. De eerste cursus in Afrika heeft hij gegeven in mei 2023. Indien u artsen kent in derde wereld landen die zouden kunnen baat hebben bij het aanleren van deze techniek, dan kan u hen de website doorgeven van het internationaal project voor medici : https://sweetsolutionformedics.online/ 

Ook artsen uit Europa kunnen meer informatie krijgen via de officiële website www.glucopuncture.com


For doctors looking for more details and clinical examples: See the new clinical guide for physicians on Glucopuncture, published by B P International (India, UK) February 2023 :

Glucopuncture: A Clinical Guide to Regional Glucose 5% Injections | Glucopuncture: A Clinical Guide to Regional Glucose 5% Injections (bookpi.org)





OVERVIEW ARTICLES ON GLUCOPUNCTURE


Kersschot J, Treatment of Sports Injuries with Glucopuncture. Archives in Biomedical Engineering & Biotechnology 2021, 5(1)

Kersschot J, Management of Lateral Elbow Pain with Glucopuncture. Global Journal of Orthopedics Research 2021, 3(1)

Kersschot J, Treatment of Dorsal Back Pain with Glucopuncture. Med Case Rep Rev, 2021 (4) 1-4.

Kersschot J, Glucopuncture for Rotator Cuff Related Shoulder Pain: An Alternative for Cortisone?, Clin Rev Cases. 2022; 4(2): 1-4

Kersschot J, Treatment of Tension Headache, World Journal of Advanced Research and Reviews, 2022, 14(03), 682-686

Kersschot J, Intradermal Glucose Injections for Mild Localized Neuropathic Pain - A New Approach to Reduce Pain Medication, Global Journal of Medical Research 2022, 22 (6) 1-6

Kersschot J, Borms J, Isotonic glucose injections for anterior knee pain: A clinical case study, World Journal of Advanced Research and Reviews, 2022, 15(01), 391-395

Kersschot J, Glucopuncture for Achilles Tendinopathy: A Descriptive Review, World Journal of Advanced Research and Reviews, 2022, 15(02), 314-321

Kersschot J, Glucopuncture for Traumatic Periostitis of the Tibial Crest. An Alternative for NSAIDs? World Journal of Advanced Research and Reviews, 2022, 15(03), 092-097

Kersschot J, Karavani I, Isotonic Glucose Injections for Postherpetic Neuralgia in the Elderly. Cureus 2022, 14(9): e29740[1] *

Kersschot J, Mathieu T, Treatment of Painless Nodules with Glucopuncture in Dupuytren's Disease in Men: A Clinical Case, Cureus 2022, 14(11): e31445.*

Kersschot J, O’Byrne A, Glucopuncture for Achilles Tendinopathy: A Descriptive Review, World Journal of Advanced Research and Reviews, 2022, 15(02), 314-32

Mulder B, Kersschot J, Glucopuncture for Traumatic Periostitis of the Tibial Crest. An Alternative for nsaids? World Journal of Advanced Research and Reviews, 2022, 15(03), 092-097

Pandey N, Priyanka N, Vijendra G, Kersschot J, Glucopuncture: A novel injection therapy for non-specific low back pain, World Journal of Advanced Research and Reviews, 2022, 16(03), 426–432

Kersschot J, Glucopuncture: A Clinical Guide to Regional Glucose 5% Injections, B P International (India/UK), 2023

Ferrie J, Kersschot J, Treatment of lateral ankle pain with glucopuncture: A clinical case. World Journal of Advanced Research and Reviews, 2023, 19(01), 1012–1016

Kersschot J, Intra-articular Glucose Injections for Orthoregeneration of Frozen Shoulder. A Clinical Case. Medical Research Archives 2023, 11(8), 1-5

Lamens T, Kersschot J, Hamstring Injury Rehabilitation in the Female Athlete. A Clinical Case. J Ortho Physio 2023, 1(1): 1-4

Kersschot J, Laverde D, Treatment of Grade 1 Hamstring Injury with Glucopuncture: A Clinical Case, World Journal of Advanced Research and Reviews, 2023, 19(03), 1084–1089

Nurhasanah L, Kersschot J, Lam KHS, Suryadi T, Suhaimi A, Kesoema TA, Ratnawati W, Injections of Dextrose 5% in Water (D5W) for hip joint pain and stiffness, Korea Anesthesia Congres, Seoul, October 13, 2023

Kersschot J, Lam KHS, Teinny S, Nurhasanah L, Kesoema TA,  Treatment of Failed Back Surgery Syndrome with Regional Sugar Water Injections: A Clinical Case. Medical Research Archives, dec 31,  2023, online 11[12]

Fischhoff C, Vincent K,  Ultrasound-guided Glucopuncture in the management of saphenous nerve entrapment in ultra-trail runner: A clinical case World Journal of Advanced Research and Reviews, 2023, 20(03), 1803–1817


(*) Also on PubMed (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)



OVERVIEW CLINICAL TRIALS ON ISOTONIC SUGAR WATER INJECTIONS


Maniquis-Smigel L, Dean Reeves K, Jeffrey Rosen H, Lyftogt J, Graham-Coleman C, Cheng AL, Rabago D. Short Term Analgesic Effects of 5% Dextrose Epidural Injections for Chronic Low Back Pain: A Randomized Controlled Trial. Anesth Pain  Med. 2016;  6 (1): e42550

Wu YT, Ho TY, Chou YC, Ke MJ, Li TY, Tsai CK, Chen LC. Six-month Efficacy of Perineural Dextrose for Carpal Tunnel Syndrome: A Prospective, Randomized, Double-Blind, Controlled Trial. Mayo Clin Proc. 2017 Aug;92(8):1179-1189

Wu YT, Ke MJ, Ho TY, Li TY, Shen YP, Chen LC. Randomized double-blinded clinical trial of 5% dextrose versus triamcinolone injection for carpal tunnel syndrome patients. Ann Neurol. 2018 Oct;84(4):601-610

Solmaz I, Akpancar S, Örsçelik A, Yener-Karasimav Ö, Gül D. Dextrose injections for failed back surgery syndrome: a consecutive case series. Eur Spine J. 2019 Jul;28(7):1610-1617.

Amanollahi A, Asheghan M, & Hashemi, SE, Subacromial corticosteroid injection versus subcutaneous 5% dextrose in patients with chronic rotator cuff tendinopathy: A short-term randomized clinical trial, Interventional Medicine and Applied Science IMAS, 2020,11(3), 154-160

Lam KHS, Hung CY, Chiang YP, Onishi K, Su DCJ, Clark TB, Reeves KD. Ultrasound-Guided Nerve Hydrodissection for Pain Management: Rationale, Methods, Current Literature, and Theoretical Mechanisms. J Pain Res. 2020; 4 (13):1957-1968

Chen LC, Ho TY, Shen YP, Su YC, Li TY, Tsai CK, Wu YT. Perineural Dextrose and Corticosteroid Injections for Ulnar Neuropathy at the Elbow: A Randomized Double-blind Trial. Arch Phys Med Rehabil. 2020 Aug;101(8):1296-1303.

Lin MT, Liao CL, Hsiao MY, Hsueh HW, Chao CC, Wu CH. Volume Matters in Ultrasound-Guided Perineural Dextrose Injection for Carpal Tunnel Syndrome: A Randomized, Double-Blinded, Three-Arm Trial. Front Pharmacol. 2020 Dec 17;11:625830

Ho TY, Chen SR, Li TY, Li CY, Lam KHS, Chen LC, Md YW. Prognostic factors in carpal tunnel syndrome treated with 5% dextrose perineural injection: A retrospective study. Int J Med Sci. 2021 Mar 3;18(9):1960-1965.

Pandey N, Nayak P, Gahnolia V, A Randomized Control Trial on Efficacy of Analgesic Effect of 5% Dextrose Caudal Epidural Injection for Non-specific Low Back Pain. International Journal of Scientific Research, 2021, 10 (9), 11-13

Li TY, Chen SR, Shen YP, Chang CY, Su YC, Chen LC, Wu YT. Long-term outcome after perineural injection with 5% dextrose for carpal tunnel syndrome: a retrospective follow-up study. Rheumatology (Oxford). 2021 Feb 1;60(2):881-887.

Babaei-Ghazani A, Moradnia S, Azar M, Forogh B, Ahadi T, Chaibakhsh S, Khodabandeh M, Eftekharsadat B. Ultrasound-guided 5% dextrose prolotherapy versus corticosteroid injection in carpal tunnel syndrome: a randomized, controlled clinical trial. Pain Manag. 2022 Sep;12(6):687-697.

Mansiz-Kaplan B, Nacir B, Pervane-Vural S, Tosun-Meric O, Duyur-Cakit B, Genc H. Effect of Perineural Dextrose Injection on Ulnar Neuropathy at the Elbow: A Randomized, Controlled, Double-Blind Study. Arch Phys Med Rehabil. 2022 Nov;103(11):2085-2091.

Nasiri A, Motlagh  FR, Vafaei MA, Efficacy comparison between ultrasound-guided injections of 5% dextrose with corticosteroids in carpal tunnel syndrome patients, Neurological Research, Jan 2023



BETTER THAN STEROIDS


Wu YT, Ke MJ, Ho TY, Li TY, Shen YP, Chen LC. Randomized double-blinded clinical trial of 5% dextrose versus triamcinolone injection for carpal tunnel syndrome patients. Ann Neurol. 2018 Oct;84(4):601-610

Objective: Perineural injection with 5% dextrose (D5W) is a novel strategy in the treatment of carpal tunnel syndrome (CTS). In contrast, perineural injection with corticosteroid has been used for decades for treating CTS, but possible neurotoxicity has been a major concern. No studies investigating the comparative effects have been published so far. The authors performed a prospective, randomized, double-blinded, head-to-head comparative trial to compare these two approaches for patients having mild-to-moderate CTS.

Methods: Fifty-four participants with mild-to-moderate CTS were randomly divided into dextrose and steroid groups. The patients were administered 1 session of perineural injection with 5ml D5W (dextrose group) or 3ml triamcinolone acetonide mixed with 2ml normal saline (steroid group), under ultrasound guidance. A visual analog scale was assigned to assess the primary outcome. The secondary outcomes were assessed using the Boston Carpal Tunnel Syndrome Questionnaire, cross-sectional area of the median nerve, and electrophysiological studies. The assessment was performed prior to injection and 1, 3, 4, and 6 months postinjection.

Results: All patients (27 wrists per group) completed the study. Compared with the steroid group, the dextrose group exhibited a significant reduction in pain and disability through the 4th to the 6th month (p < 0.01).

Interpretation: Our study demonstrates that perineural injection of D5W is more beneficial than that of corticosteroid in patients with mild-to-moderate CTS at 4 to 6 months postinjection. Ann Neurol 2018;84:601-610.